בישראל כמו בשאר העולם, כל מי שרוצה להפעיל רחפן ככל הנראה יזדקק לאישור הטסה מרשות התעופה האזרחית. רשות זו מחזיקה בסמכות לבקר ולפתח את התעופה במגזר הציבורי בארץ. האישור שלהם נדרש כדי שההטסה תתבצע במסגרת בטוחה ואחראית. קהל הישראלים שמטיס רחפנים לצרכי פנאי כתחביב אינו חייב ברישיון או אישור, אמנם כל מי שעושה שימוש מסחרי ברחפנים, חייב באישור.
מה עומד מאחורי חובת האישור?
על אף שנדמה כי מדובר בעניין פורמלי, אישור הטסת רחפן היא הדרך של רשות התעופה האזרחית להגן על בטיחות כל הגורמים בשמיים וכן על האדמה. אם לא משתמשים בצורה נכונה ברחפנים, הדבר עלול להוות סכנה ממשית. הידע שלומדים המפעילים כדי לקבל את הרישיון והאישור להטסת רחפנים, מספקים להם בסיס רחב להבנת המרחב האווירי והדרך להתנהל בו מבלי לסכן אחרים.
מהם השלבים שיש לעבור כדי לקבל אישור להטסת רחפן?
למרות שזה נחשב להליך חובה חשוב, קבלת אישור הטסת רחפן הוא דווקא תהליך די פשוט במורכב משני שלבים עיקריים. כך ניתן להשיג אותו:
- בראש ובראשונה, הרחפן חייב להיות רשום ברשות התעופה האזרחית. ניתן לבצע את ההרשמה גם באופן מקוון. בעת הרישום תצטרכו למסור פרטים על הרחפן כמו דגם, חברה וכדומה. כמו גם פרטים אישיים שלכם בתור הבעלים והמפעילים שלו.
- השלב הבא יהיה לקבל רישיון הטסת רחפן, אותו ניתן להשיג באמצעות מעבר של קורס הכשרה שבסופו מבחן מסכם. בקורס לומדים את כל מה שעל מטיס רחפן לדעת כדי לעשות את עבודתו באופן חוקי ובטיחות. כך למשל נלמדים בקורס נושאים כמו נהלי בטיחות, חוקי הטסת רחפנים, כללי תעופה בגרה ובחירום עוד.
שימו לב – למרות שמטיסים חובבים רשאים להטיס רחפנים לצרכי פנאי, גם הם מוכרחים לשמור על הבטיחות ולהכיר את החוקים הבסיסיים של התעופה האזרחית. כך למשל – אם ישנו אזור המוגדר כאסור להטסת רחפנים, ההגבלה הזו חלה גם עליהם. חשוב לא להתבלבל בין אישור הטסת רחפן לצרכים מסחריים לבין פעילות הטסה חוקית מכל סוג שהוא.